Dev obruk bilim adamlarını harekete geçirdi!

,

Zonguldak'ta oluşan obruğun basına yansımasının ardından bilim adamları bölgede araştırma yaptı.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi(ZKÜ) Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, ZKÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Hülya Keskin ve genç öğretim üyelerinden oluşan araştırmacı ekip, yılbaşı gecesi oluşan dev obruğu yerinde inceledi.

Merkez ilçeye bağlı Gelik Beldesi Ayiçi Mahallesinde evlerin arasındaki bahçede oluşan obruğun görünen derinliğiningörünen kısmının 25 metre civarında olduğunu kaydeden bilim adamları, daha önce yetkililere Zonguldak bölgesinde bu tür oluşumları rapor olarak sunduklarını, bu bölgelerin imara kapatılması gerektiğini dile getirdi. 6 gündür korku içinde yaşayan mahalle sakinleri bilim heyetine, bölgedeki diğer obrukları gösterdi.

YETKİLİLERE RAPOR SUNMUŞTUK

Kutoğlu, "Bu bölge daha önceden tespit ettiğimiz riskli yerlerden biriydi. Zonguldak'ın çok çeşitli yerlerinde buna benzer durumlar sözkonusudur. Çeşitli dönemlerde resmi organlara bu tarz yerleri raporladık. Raporumuzda bu gibi tehlikelerin oluşabileceğine değinmiştik. Bizim beklentilerimiz dahilinde gelişen bu olay, Zonguldak madenciliğinin yanı sıra ülkede en zengin mağaraların ve karstik boşlukların bulunduğu bölgelerden bir tanesi. Yerlerşimlerimizin bir çoğu kireç taşı tabakası üzerine kuruludur." diye konuştu.

Kutoğlu, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Biz burada ölçüm yapıp oluşumları kendi haritalarımıza işleyeceğiz. Ama bilinmesi gerekir ki burada olay çok ucuz atlatılmış. Çok daha yoğun yerleşim olan yerlerde buna benzer hadiseler gelişebilir. Çünkü biz bunları daha önce bu tip hareketlerin ön belirtilerini ölçebiliyoruz. Vatandaşlarımızdan aldığımız bilgiler dahilinde kanalizasyon atıklarının da mağaralara akıtıldığını belirtiyorlar. Bu doğruysa tehlike daha da büyüyebilir. Öncelikli olarak kanalizasyon sistemi elden geçirilmelidir. Allah korusun binaların altında da obruk oluşabilir. Binaların altında da boşluklar var mı incelenmesi lazım. Bunu ölçebilecek teknoloji var. Yetkilileri bu konuda gerekli araştırmayı yapmaya davet ediyorum. Biz 5 yıldır bu bölgenin risk taşıdığını yetkililere bildiridk. Zonguldak'ın çok yoğun yerleşim yerinde de böyle risk taşıyan yerler var. Şimdi ismini vermek istemiyorum. Zonguldak kireç taşı tabakası üzerinde bulunsuğu için risk var. Yağmur sularının ardından bu tür gelişmeler yaşanabilir. Risk taşıyan bölgelerde en azından imara açılmaması gerekiyor."

Kutoğlu, derinliğin ölçülebilen kısmının 25-30 metre olarak göründüğün, incelemelerinin sürdüğünü kaydetti.

"ASLINDA BU TÜR MAĞARALAR TURİZM ZENGİNLİĞİDİR"
ZKÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Hülya Keskin ise "Karbonatlı taşlar ve kireç taşları suyla temasa girdiğinde eriyebilen malzemelerdir. Doğal olarak obruklar, mağaralar ve daha büyük mağara sistemleri oluşabiliyor. Bunu da sadece kötü bir durum değil de doğanın bir zenginliği olarak görmek lazım. Aslında Zonguldak bölgesi bu açıdan çok zengin bir yapıya sahip. Fakat bu tür ortamlara yerleşim yapılmaması gerekiyor." dedi.

"MAHALLE SAKİNLERİ KORKU İÇİNDE"
Mahalle sakinlerinden Ercan Şanlı(43), "Yılbaşı gecesi saat 24.00 sıralarında aniden çöküntü oldu. Sabah baktığımızda 10 metre çapında olan obruk 25 metreyi geçti. Bu durum hepimizi korkutuyor. Yetkililerin buna bir çare bulmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

0 yorum to “Dev obruk bilim adamlarını harekete geçirdi!”

Yorum Gönder

 

UFO Uzay Evren Bilim Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates